Üzletembereknek készült a HP Elitepad 900

Táblagépek özöne vesz körül minket, a távol-keletről naponta jön egy bejelentés, de olyan termék már jóval kevesebb van, mely a nagyvállalatok speciális igényeinek is meg tud felelni.

A HP alaposan lemaradt a táblagép-robbanásról, hiszen míg a kategóriát megteremtő iPad nemsokára már a negyedik frissítésén esik át, addig a világ egykoron legnagyobb számítógépgyártója csak tehetetlenül nézi ezeket a folyamatokat. Piaci részesedésük a szegmensben mérhetetlenül alacsony, pedig ha időben ébrednek a PC-piac összeomlása sem érintette volna őket ennyire drasztikusan. Fejlesztési részlegük valószínűleg mindent megtesznek ennek megváltoztatására; mostani próbálkozásuk fény a mocsárban, mely ugyan nem fogja kihúzni a HP-t a bajból, de megmutatja, hogy még mindig jelen vannak és számolni kell velük.

A mai üzleti informatika a BYOD-ról szól, azaz arról, hogy az emberek a magántulajdonú eszközeiket viszik be a munkahelyükre, például a saját okostelefonjukat használják a kevesebbet tudó céges mobil helyett. Ez a vállalatoknak is érdeke, hiszen az elégedettebb munkatárs jobban dolgozik, de a biztonsági kockázatok miatt a rendszergazdák már sokkal kevésbé örülnek ennek a trendnek. Ebbe az egyre növekvő részpiacra akar betörni a HP egy olyan készülékkel, melyet a felhasználók is elfogadnak a szép dizájn és a jó otthoni használhatóság miatt, és az IT-vezetők is vállalni tudják a vele járó macerát. Ebből értelemszerűen következik, hogy Android helyett Windows 8 Pro került rá, hiszen a Windows menedzselésével kapcsolatban már minden cégnél évtizedes tapasztalat gyűlt össze. 


Tehát a HP ElitePad 900 egy üzleti felhasználásra szánt táblagép - ezt muszáj egyből az elején leszögezni, mert teljesen más követelményeknek kell így megfelelnie, mint egy szórakoztatásra szánt terméknek. A 10,1 colos képátlójú készülék kinézete semelyik más gyártót nem másolja, az egész nagyon minőségi, masszív, tömege mégis kevesebb, mint az iPadé - ez 630, az 650 grammot nyom a mérlegen. Előlapja teljesen fekete, alul egyetlen Windows logós gombbal, a kijelző felett pedig a felénk néző webkamerával. Hátlapjának dizájnja eléggé egyedi: oldala alul és felül függőleges, míg az oldalán az alumínium hátlap felúszik rá, határozott éllel egyesítve a két részt. Bekapcsológombját bal felülre rakták, míg a képernyő elforgatását jobb felül, egy eltolható gombbal akadályozhatjuk meg, és itt dughatjuk be a fülhallgatónkat is. Hátlapjának közepén egy hatalmas márkalogó van, jobb felül pedig a vakuval kiegészített kameramodul található. Fogásra, tapintásra prémium érzetet nyújt.


Megerősített kijelzőjének (Gorilla Glass 2) felbontása 1280 x 800 pixel, képaránya pedig 16:10-es. Ez elmarad a mai felsőkategóriás gépektől, aminek hátrányát leginkább hosszabb szövegeknél és apró betűknél lehet észrevenni. Egyéb tényezőkben viszont nem lehet rá panasz, fényereje kiváló, betekintési szöge széles, színei gazdagok, a videókat élénken, a dokumentumokat tisztán jeleníti meg. 


Belül egy kétmagos 1.8 GHz-es Intel Atom Z2760 chip dolgozik 2 GB memória társaságában. A tábla kiszolgálásához ez épp elég, a programok gyorsan indulnak, a weboldalak szinte azonnal bejönnek. Lassúságot nyilván akkor lehetne tapasztalni, ha "belaknánk" a gépet, felkerülnének a kötelező céges policyk, háttérbeli szolgáltatások, és ekkor próbálnánk irgalmatlan méretű Excel vagy PDF állományokat megnyitni, ahogy ez egy multinál napi szinten szokásos. Lehúzni emiatt viszont nem érdemes, mert Windows-táblagép platformként nincs más választás: ugyanezt használja a Lenovo ThinkPad Tablet 2, a Dell Latitude 10, az ASUS Eee Pad Transformer, az Acer Iconia W510 és még hosszan sorolhatnánk. Hűtése teljesen passzív, nincs benne ventilátor, így hangja sincs.

Tárhelyben sem bővelkedik, a nálunk lévő példányban egy 32 GB-os eMMC volt, ami nagyon harmatos, inkább a valamivel drágább 64 GB-os verziót ajánlanánk napi használatra. A 32-ből ugyanis alig 8 GB marad számunkra, aminek oka az operációs rendszer, melynél a saját helyfoglaláson túl még számolnunk kell 2 GB swappal és a HP saját visszaállítási eszköze is falja a helyet. (A hely micro SD kártyával bővíthető.) 


Meg kell még említeni a 2 megapixeles előoldali és a 8 megapixeles hátsó kamerát, melyekhez egyszerű fotószerkesztő programot is adnak hátha valaki van olyan elvetemült, hogy egy táblával fotózzon. Hangszórója átlagos, skypeoláshoz megfelelő, a Windowsban lévő hangfelismerőt - mely egy billentyűzet nélküli eszköznél elég fontos - pedig bárki otthon is letesztelheti. Li-ion akkumulátorának kapacitása hatalmas, 25 Wattóra; ha nem teljes fényerőn videókat nézve ütjük el a munkaidőt akkor második akkumulátor nélkül is egész nap használhatjuk. A Windows aligha versenyezhet ezen a téren a direkt hordozható eszközökre szánt Androiddal, és valószínűleg ezért került bele Atom processzor egy erősebb CPU helyett.

A HP a kínai Androidos termékeknél úgysem tudna olcsóbbat gyártani, viszont a Windows révén olyan előnyöket kínálhat a cégeknek, melyekre azok képtelenek - valószínűleg a Nokia is hasonló okok miatt tette le inkább a Windows Phone mellett a voksát. A mellékelt szoftvercsomag biztonsági, hitelesítő, jelszó- és készülékaktiválási funkciókat tartalmaz, titkosítható vele a meghajtó, segít az ellopott masina megtalálásában vagy akár igény szerint távolról letörölhetőek a tárolt adatok. Házon belül is szervizelhető egy külön rendelhető, egyedi szerszámkészlettel, így az érzékeny adatok nem kerülhetnek máshoz.


A többféle hozzácsatlakoztatható modul közül mi egyet, egy "kabátot" kaptunk hozzá, de van billentyűzetet tartalmazó dokkoló és több táblát egyszerre tölteni képes kiegészítő is. A ruha egy hátlapot és abban opcionális kiegészítő akkumulátort tartalmazó teljes keret, amibe bele kell csúsztatnunk a gépet. A hátlap és a felső, külön, utólag rákattintható záró rész ugyan méret és tömegnövekedést okoz, de a kamerarész használható marad, mert külön kivágást alakítottak ki rajta. Csatlakoztatás után a meghosszabbított üzemidőn túl két USB, egy HDMI és egy SD/MMC memóriakártyát fogadó slottal leszünk gazdagabbak, amikre szükségünk is lehet, ha nem csak az alap vezeték nélküli csatlakozásokat (Bluetooth és Wi-Fi) akarjuk használni. A HP gonosz módon csak saját, nem szabványos csatlakozóját rakta rá, így a külső gyártók (pl. Logitech) hasonló termékeiről le kell mondanunk.


A HP Elitepad 900 egy kiváló eszköz, elsősorban cégeknek szánva, árazása is ennek megfelelő. Egy árösszehasonlító oldal tucatnyi ajánlata közül a legolcsóbb is 265 ezer forint, ami nevetségesnek hangzik annak tekintetében, hogy ebből két felsőkategóriás Android vagy iOS rendszerű masina is megvásárolható, és ebben még a kiegészítő dokkoló nincs is benne! Azonban egy olyan cég számára, ahol az IT-részlegnek a menedzselhetőséget és a biztonságot is figyelembe kell vennie megfelelő megoldás lehet a munkatársak igényeinek kielégítésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése